Het belang van een goede urenregistratie

10 maart 2019
Martijn Pouwels
Martijnpouwels.nl
Martijn Pouwels

Als freelance grafisch vormgever werk ik voor bedrijven die mijn specialisme nodig hebben voor het grafisch opmaken van folders, brochures, catalogi, displaymateriaal, banners etc. Daarbij word ik word per uur betaald. Het is dus heel belangrijk dat ik mijn uren-administratie voortdurend op orde heb. Daarmee kan ik mijn uren altijd verantwoorden, ook naar mijn opdrachtgevers.

Een makkelijke administratie

Ik ben op zoek gegaan naar een voor mij zo efficiënt en eenvoudig mogelijk systeem. Gewoon snel en makkelijk mijn uren kunnen noteren per klant, met aan het einde van het project een totaaloverzicht. Dit kan ik dan mooi gebruiken voor de factuur. Er is een groot aanbod geavanceerde softwareprogramma’s die veel bieden wat je toch niet gebruikt. Dat moet eenvoudiger kunnen. Zo kwam ik uiteindelijk uit bij een programma dat vrijwel iedereen kent: Excel.

Toegankelijk en voordelig

Het grote voordeel van Excel is, dat het een heel toegankelijk programma is. En op mijn MAC, waarop ik ook Microsoft Office gebruik, is het sowieso al aanwezig. Met een beetje basiskennis kun je een eenvoudige spreadsheet maken voor je urenregistratie. Maar het kan nog makkelijker. Op het internet vind je kant en klare templates. Kwestie van downloaden, personaliseren en invullen maar. Ik heb nu een prachtig overzicht van mijn gewerkte uren per klant en het aantal uren dat ik per week, maand of jaar gewerkt heb. Super handig! In de template vul ik datum en tijd in, naam van de klant, project- en factuurnummer, korte beschrijving van de klus, het betreffende uurtarief en het aantal gewerkte uren. Ik ben er inmiddels zo aan gewend, dat het bijna vanzelf gaat.

Secuur bijhouden

Nou ja, helemaal vanzelf gaat het natuurlijk niet. Ik moet er dagelijks even tijd voor vrijmaken om de urenregistratie bij te houden. Op momenten dat het erg druk is valt dat niet altijd mee. En als ik op één dag voor meerdere opdrachtgevers heb gewerkt aan verschillende projecten, dan moet ik er wel even goed voor gaan zitten. Maar dat weegt natuurlijk niet op tegen het voordeel van een dagelijks goede urenadministratie, die bovendien voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Dat laatste is nodig om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek.

Conclusie: voor mij is Excel een prima hulpmiddel om de urenregistratie op orde te hebben. Ik heb een gratis template gedownload: https://www.urenregistratieexcel.nl

In onderstaande video wordt de Excel-template die ik gebruik wat nader toegelicht.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in